VAG BC-I-05-27 Hartmann-Exel

Gerhard Heinrich Hartmann (13 april 1931 – 16 maart 2018)
Anna Maria Aleida Hartmann-Exel (26 juni 1931 – 25 augustus 2018)

Geert is geboren op 13 april 1931 aan de Berkenrode in Barger Compascuum. Hij groeide op in een gezin van acht kinderen en was op één na de oudste. Als kind maakte hij de 2dewereldoorlog mee en kon daar ook mooie verhalen over vertellen.
Na de oorlog ging Geert al vroeg aan het werk om geld te verdienen met het venten van brood. Daarna kwam hij in dienst bij de firma Scholten, waar hij eerst met paarden werkte en later met een tractor.

Annie is geboren op 26 juni 1931 aan de Schansstraat in Emmerschans. Ze groeide op in een gezin van zeven kinderen. Na haar schooltijd ging ze werken op de Bendienfabriek. Ze heeft Geert voor het eerst ontmoet toen ze met haar vriendin aan het oppassen was. Deze had verkering met de vriend van Geert. Zo is de vonk overgeslagen. Deze vlam heeft ruim 65 jaar gebrand.

Nadat Geert Annie had ontmoet, trouwden ze op acht augustus 1953. Uit dit huwelijk werden acht kinderen geboren; twee meisjes en zes jongens. De oudste werd geboren bij een oom en tante in Zwartemeer maar al gauw verhuisden ze naar Barger-Compascuum waar ze altijd zijn blijven wonen.
Voor het grote gezin moest hij hard werken om te zorgen dat er brood op de tafel kwam. Geert begon soms al op zondagavond met kermis afbreken voordat hij op maandag aan het werk ging in de bouw. Hij werkte als opperman en later als metselaar, timmerman, tegelzetter en wat er verder moest gebeuren. Op zaterdag sleutelde hij aan auto’s, eerst thuis en later bij Herman Pragt.

Annie had het altijd druk met al die kinderen, maar ze heeft met veel liefde hun kinderen groot gekregen. Zij zijn opgegroeid in een gezellig gezin en zijn dankbaar dat zij hun ouders zo lang in hun midden mochten hebben. Ook het feit dat er 23 jaar lang vier generaties vrouwen in de familie hadden vonden ze geweldig.

Rond zijn 40ste werd voor Geert het werk te zwaar en kwam hij in het Veenpark waar hij tot zijn vervroegd pensioen heeft gewerkt. Daardoor kreeg hij veel tijd voor zijn hobby’s: bloemen, bijen, wijn maken en het bouwen van woningen voor zijn kinderen. En wanneer er dan thuis een feestje was dan pakte hij zijn accordeon en speelde alles wat je maar vroeg zonder dat hij één noot kon lezen.

Als vrijwilliger is Geert betrokken geweest bij de oprichting van het veenmuseum ’t Oale Compas, carnavalsvereniging ’t Stiekelzwien, de Stoppelmarkt en sociaal cultureel werk De Collink. Voor al zijn vrijwilligerswerk heeft hij begin 2001 een onderscheiding gekregen in De Orde van Oranje-Nassau.

Naast al deze activiteiten ging hij ook nog vakantie vieren met zijn gezin en later trok hij er alleen met Annie op uit in de toercaravan totdat dit niet meer ging en ze met de Zonnebloem meegingen.

Jaren eerder was bij Annie een erfelijke oogziekte ontdekt en haar zicht ging dan ook achteruit. Hierdoor kon ze niet meer borduren, naaien, haken en breien. Dit vond  ze vreselijk, want dat deed ze graag. Ook haar gehoor ging achteruit, daardoor belandde ze in een isolement.

De laatste jaren van Geert stonden in het teken van de verzorging van zijn liefdevolle vrouw die door slecht zien en horen afhankelijk van hem werd. Maar ook nu deed hij alles wat nodig was om samen te genieten van het leven. Ook al gingen ze de laatste tijd regelmatig naar het ziekenhuis voor hun gezondheid, elke keer kwamen ze er weer bovenop en leefden ze weer toe naar het volgende feestje of vakantie.

Op 16 maart 2018 is hij plotseling overleden en moet hij zijn vrouw achterlaten. Na de plechtige afscheidsdienst in de St. Josephkerk te Barger-Compascuum is zijn lichaam te ruste gelegd op het parochiekerkhof.

Toen Geert, de steun en toeverlaat  van Annie plotseling overleed, hoefde het niet meer voor haar. Op 25 augustus, vijf maanden en één week na zijn overlijden is zij aan haar laatste reis begonnen en nu zijn zij weer samen.

Op 30 augustus hebben wij Annie, na een afscheidsdienst in de St. Josephkerk, te rusten gelegd op het parochiekerkhof naast Geert, haar grote liefde.

Geert en Annie, bedankt voor alles wat jullie voor iedereen hebt gedaan.